-
Що таке off-page SEO?
Маю невеличкий інтернет-магазин виробів ручної роботи й намагаюся самостійно розібратись в SEO. З внутрішніми факторами наче розібрався: оптимізував заголовки, мета-описи, покращив швидкість сайту. Але що далі? Почав читати про off-page SEO і зрозумів, що це цілий окремий світ — зворотні посилання, гостьові публікації, інфлюенсери, просування в соціальних мережах... Усе звучить важливо, але складно й розпорошено. Чи є якісь конкретні інструменти або чітка стратегія, з якої слід починати оптимізацію сайту зовні, щоб не витрачати час і ресурси даремно?
-
Off-page SEO — це справді ключовий етап у загальній SEO-стратегії, і його складність у тому, що результати не завжди миттєві, але можуть мати довготривалий ефект. Основна ціль — підвищити авторитет сайту в очах пошукових систем. Найбільше значення мають якісні беклінки — з авторитетних, тематичних джерел. Але також важливі згадки бренду, крауд-маркетинг, присутність у каталогах, згадки в соцмережах і навіть участь у тематичних форумах. Працює найкраще, коли є стратегія: вибрати теми для гостьових статей, знайти релевантні ресурси, домовитися про розміщення. Починати варто з аналізу поточних посилань (через Ahrefs або Semrush) і вивчення конкурентів — це дає чітке розуміння, у якому напрямку рухатись.
-
Значить, орієнтир — не просто кількість, а якість і релевантність посилань. А як щодо самого процесу outreach? Чесно кажучи, я не уявляю, як домовлятися з власниками сайтів чи журналістами, та й часу на це обмаль. Є якісь сервіси, що можуть це зробити професійно й без ризику?
-
Абсолютно слушне запитання. Outreach — це трудомісткий процес, бо потрібно не лише знайти майданчики, а й побудувати правильну комунікацію, написати цікавий контент і добитися розміщення з правильним анкором. І тут справді є сенс довіритися професіоналам. Один із сервісів, який я особисто можу рекомендувати — SeoWritely. Це команда, яка спеціалізується саме на off page seo. Вони самі знаходять авторитетні сайти, ведуть переговори з редакторами, пишуть контент, узгоджують усе до дрібниць. Головне — усе прозоро, з доступом до результатів і чітким звітом. Працюють у різних нішах і добре розуміють, як будувати природний профіль посилань, не порушуючи політику Google. Якщо хочеш зосередитись на бізнесі, а SEO довірити експертам — це дуже гідний варіант.
-
А я в цьому геть зовсім нічого не розумію...